Warsztaty medytacyjne

Cykl warsztatów medytacyjnych przeznaczony jest dla osób chcących rozpocząć przygodę z medytacją traktowaną jako narzędzie pracy ze
sobą, nie związane z jakąkolwiek religią czy systemem wierzeń.
Techniki uważności stały się dzisiaj niezbędną umiejętnością. Życie we współczesnym świecie, pełne pośpiechu i chaosu, na każdym kroku generuje stresory, każe nam podejmować trudne zadanie zarządzania własnymi emocjami i nieustannie zajmuje nasz umysł myśleniem o tym, co było i co będzie. Dzisiaj też – jak nigdy wcześniej – potrzebujemy skutecznych sposobów nie tyle na wyłączenie tej szarpaniny, ile na umiejętność takiej egzystencji, by kołowrót strachu, emocji, wspomnień i planów nie odbierał nam przyjemności z uczestniczenia w chwili obecnej.
To trudne i łatwe zarazem.
Trudne, bo cały nasz system edukacyjny skrzętnie omija kształcenie uważności, bycia obecnym tu i teraz oraz świadomym tego, co się dzieje zarówno w naszym wnętrzu, jak i dookoła, w chwili obecnej. Zaś łatwe, bo tak naprawdę uważność to naturalny stan naszego umysłu. Coś, czego w zasadzie nie trzeba się uczyć. Wystarczy sobie przypomnieć, że potrafimy być spełnieni, radośni, spokojni, szczęśliwi tu i teraz. Po prostu! Podczas warsztatu mówimy o tym, czym jest mindfulness, jak ćwiczyć uważność na co dzień i jakich technik używać, by utrzymać ten stan jak najdłużej.

Uczestniczy nauczą się także podstaw relaksacji i medytacji, by samodzielnie móc korzystać z tych prostych i użytecznych narzędzi pracy nad sobą.

Konsultacje indywidualne

Konsultacje medytacyjne oferujemy osobom preferującym indywidualny kontakt z trenerem medytacji. Podczas medytacji mogą pojawić się na tyle osobiste – nierzadko intymne i duchowe – doświadczenia, że nie każdy czuje się komfortowo omawiać je w obecności innych praktykujących podczas sesji grupowych czy warsztatów medytacyjnych. W trakcie indywidualnego spotkania można wszystko omówić z doświadczonym trenerem, rozwiać wątpliwości i znaleźć najlepszą dla siebie ścieżkę praktyki. Jednym z celów konsultacji jest także wybranie najwłaściwszej pozycji medytacyjnej i najskuteczniejszych praktyk oddechowych oraz relaksacyjnych dla klienta, aby komfortowo, bezpiecznie i z dobrym skutkiem doświadczał medytacji.

Sesje medytacyjne dla grup

Oferta sesji medytacyjnych powstała z myślą o zorganizowanych grupach – pracownikach firm, organizacji, instytucji czy placówek edukacyjnych. Sesje odbywają się z częstotliwością uzgodnioną przez firmę i nauczyciela medytacji, najlepiej w regularnych, przynajmniej cotygodniowych sekwencjach. Jedna sesja trwa do półtorej godziny.
Klient zapewnia przestronną salę wyłożoną wykładziną dywanową lub drewnianą podłogą, poduszki medytacyjne, koce, ew. maty w przypadku gdy podłoga nie ma wykładziny. Fundacja może pomóc w zakupie poduszek medytacyjnych. Nauczyciel medytacji zapewnia kadzidełka medytacyjne, muzykę medytacyjną i relaksacyjną, nagłośnienie oraz instrumenty pomocne w ćwiczeniach – dzwonki i tybetańskie misy.
Zaleca się, by wstępem do regularnych sesji medytacyjnych grupy był jej udział w warsztacie medytacyjnym.