Ośrodek Medytacji Świeckiej

Ośrodek Medytacji Świeckiej ma na celu promowanie świeckiej medytacji jako skutecznego narzędzia rozwoju świadomości, poprawy jakości życia oraz radzenia sobie ze stresem i emocjami. Organizujemy warsztaty medytacyjne, prezentujemy techniki mindfulness wywodzące się z różnych tradycji duchowych, uczymy technik uważności.

Szanujemy światopogląd  i wierzenia uczestników naszych warsztatów i szkoleń, nie narzucamy rozwiązań, pokazujemy jedynie dostępne ścieżki wewnętrznego rozwoju.

W ramach Ośrodka Medytacji Świeckiej oferujemy:

Warsztaty medytacyjne
Jedno- i kilkudniowe warsztaty medytacji. Przeznaczone są dla osób chcących rozpocząć przygodę z medytacją traktowaną jako narzędzie pracy ze sobą, nie związane z jakąkolwiek religią czy systemem wierzeń.

Medytacja dla zabieganych
Krótki, praktyczny warsztat medytacji dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na praktykę formalną. Podczas 3 godzinnego spotkania uczestnicy nauczą się podstaw medytacji, prawidłowego oddychania, relaksacji oraz krótkich, prostych medytacji zajmujących zaledwie kilka minut. Przybliżamy także medytację nieformalną, która wykorzystuje codzienne czynności do utrzymania pełnej uważności i wewnętrznego spokoju.

Rodzinna szkoła medytacji
warsztat w przygotowaniu

Konsultacje indywidualne
Konsultacje medytacyjne oferujemy osobom preferującym indywidualny kontakt z trenerem medytacji. Podczas medytacji mogą pojawić się na tyle osobiste – nierzadko intymne i duchowe – doświadczenia, że nie każdy czuje się komfortowo omawiać je w obecności innych praktykujących podczas sesji grupowych czy warsztatów medytacyjnych. W trakcie indywidualnego spotkania można wszystko omówić z doświadczonym trenerem, rozwiać wątpliwości i znaleźć najlepszą dla siebie ścieżkę praktyki. Jednym z celów konsultacji jest także wybranie najwłaściwszej pozycji medytacyjnej i najskuteczniejszych praktyk oddechowych oraz relaksacyjnych dla klienta, aby komfortowo, bezpiecznie i z dobrym skutkiem doświadczał medytacji.

Sesje medytacyjne dla grup
Oferta sesji medytacyjnych powstała z myślą o zorganizowanych grupach – pracownikach firm, organizacji, instytucji czy placówek edukacyjnych. Sesje odbywają się z częstotliwością uzgodnioną przez firmę i nauczyciela medytacji, najlepiej w regularnych, przynajmniej cotygodniowych sekwencjach. Jedna sesja trwa do półtorej godziny.
Klient zapewnia przestronną salę wyłożoną wykładziną dywanową lub drewnianą podłogą, poduszki medytacyjne, koce, ew. maty w przypadku gdy podłoga nie ma wykładziny. Fundacja może pomóc w zakupie poduszek medytacyjnych. Nauczyciel medytacji zapewnia kadzidełka medytacyjne, muzykę medytacyjną i relaksacyjną, nagłośnienie oraz instrumenty pomocne w ćwiczeniach – dzwonki i tybetańskie misy.
Zaleca się, by wstępem do regularnych sesji medytacyjnych grupy był jej udział w warsztacie medytacyjnym.

Zapraszamy do wspólnej praktyki 🙂

Aby Fundacja mogła realizować swoje cele statutowe, konieczne są środki, które pozwolą na jej działalność. Część z naszych projektów realizowana jest pro bono i może powstać wyłącznie dzięki wsparciu Mecenasów i Sympatyków fundacji.

Sprawdź najbliższy warsztat w naszym kalendarium

Informacje:
Agnieszka Ostrowska, dyrektor d/s projektów