Sprzedaż – budowanie relacji z klientem

Do procesu sprzedaży często pochodzimy z dużą rezerwą i wątpliwościami. Nie lubimy, kiedy się nam cokolwiek „wciska”, usilnie przekonuje, nadmiernie zachwala itp. Trudno zatem, abyśmy uwierzyli, że namawianie do zakupu czegoś, na co niekoniecznie mamy ochotę, ma jakikolwiek sens. Dzisiaj tak wielu sprzedawców popełnia dający się wyczuć na kilometr błąd: nie tylko nie wierzą w to, co sprzedają, ale też nie wierzą w to, że sprzedaż może być czymś więcej, niż tylko „wciskaniem”. Stąd zarówno kupujący, jaki i sami sprzedawcy nie lubią sprzedaży – i co najciekawsze – to, jak najbardziej naturalny i uzasadniony odruch, kiedy sprzedaż widzi się tylko i wyłącznie z tej „manipulacyjnej” perspektywy.

Ale sprzedaż nie musi być nudnym, niewdzięcznym zajęciem. Może być fascynującym procesem budowania trwałej, opartej na zaufaniu relacji pomiędzy sprzedawcą i klientem. Wówczas sama sprzedaż staje się efektem ubocznym tej relacji. Klient kupuje to, co chce, od tego, od kogo chce, czego wartość sam odkrywa i do czego nie ma potrzeby go namawiać. Klient nie dokonuje transakcji zakupowej – on inwestuje w korzyść, kierując się zbudowanym do sprzedawcy zaufaniem opartym na prawdzie, rzetelności i wspólnie podzielanych wartościach. Tu kończy się sprzedaż, a zaczyna psychologia i socjologia relacji. I tylko wtedy ten system działa, zapewniając bezpieczeństwo i komfort zarówno klientowi, jak i sprzedawcy.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu dedykowanym psychologicznym i socjologicznym uwarunkowaniom leżącym u podstaw trwałej i efektywnej relacji z klientem w procesie sprzedaży. Szkolenie to skierowane jest do wszystkich tych osób, które zawodowo zajmują się sprzedażą i chciałyby zdobyć umiejętności nie tyle związane z samymi technikami sprzedażowymi, ale z opartym na zaufaniu efektem wiązania klienta ze sprzedawcą, produktem (usługą), czy marką. Fundamentem szkolenia jest motywacja sprzedawców poprzez ćwiczenie umiejętności komunikacji interpersonalnej, rozumienia sprzedaży jako czegoś więcej, niż tylko wymiany towaru za pieniądze, czy „robienia wyniku”. W ujęciu tego szkolenia sprzedaż to proces budowania zaufania klienta do sprzedawcy oraz marki, których docelowo staje się ambasadorem. Jeśli więc pracujesz jako sprzedawca/handlowiec, zarządzasz takim zespołem lub też firmą i chciałbyś sprawdzić jak działa ta metoda i dlaczego jest tak efektywna, skontaktuj się z nami mailowo, abyśmy mogli wspólnie sprawdzić czy zakres merytoryczny tego szkolenia jest dokładnie tym, czego Ci obecnie trzeba!

Referencje

Każdy z uczestników znalazł w tym szkoleniu coś dla siebie, nie tylko dlatego, że wiedza była przekazana w jasny i przystępny sposób, ale również z powodu interesującej tematyki. Sam prowadzący dał się poznać jako autorytet w dziedzinie sprzedaży -praktyk nie teoretyk, a swobodna atmosfera, którą wprowadził sprzyjała wymianie poglądów i doświadczeń. Informacja zwrotna od uczestników po szkoleniu była bardzo pozytywna. Z czystym sumieniem polecam współpracę z Panem Jarosławem Gibasem.
Agnieszka Wnukowska
Narodowy Fundusz Gwarancyjny S.A.
Miałem niezwykłą przyjemność uczestniczenia wraz naszymi Doradcami Klienta w szkoleniu "Sprzedaż: budowanie relacji z klientem" prowadzonym przez Jarosława Gibasa. Pełen profesjonalizm, dobra energia, prawdziwa pasja! Jeśli chodzi o feedback, który mam od naszych ludzi - było to pierwsze szkolenie w historii naszej organizacji, z którego nasi najbardziej wymagający w kontekście szkoleniowym Doradcy wyszli uśmiechnięci i zadowoleni. Zdecydowanie polecam!
Łukasz Napierała
Dyrektor Sieci Sklepów Jack Wolfskin
Szkolenie zorientowane nie tylko na sprzedaży, ale także na relacjach z klientem. Prowadzący potrafi skupić uwagę uczestników na wiodącym temacie co wynika z dużej wiedzy oraz doświadczenia wykładowcy. Szkolenie spełniło oczekiwania uczestników.
Marek Hoffman
Przewodniczący ZWO KIDP

Szkolenie „Sprzedaż: budowanie relacji z klientem” składa się z czterech póltoragodzinnych modułów:

Moduł 1:
Godz. 10.00 – 11.30 Komunikacja interpersonalna w procesie sprzedaży

Moduł 2:
Godz. 11.45 – 13.15 Inteligencja emocjonalna w procesie sprzedaży

Moduł 3:
Godz. 13.30 – 15.00 Techniki budowania relacji w procesie sprzedaży

Moduł 4:
Godz. 16.00 – 17.30 Storytelling w budowaniu relacji pomiędzy sprzedawcą a klientem

Układ i wyposażenie sali

Sala szkoleniowa z krzesłami ustawionymi w podkowę wyposażona we flipczart oraz projektor. Niezbędny jest dostęp do sali dla trenera na godzinę przed szkoleniem. Rekomendowana ilość uczestników wynosi 16 osób. Maksymalna ilość uczestników 40 osób. Powyżej 20 uczestników niezbędne jest nagłośnienie sali. Trener korzysta z mikrofonu bezprzewodowego nagłownego SHURE ze standardowym wejściem mikrofonowym typu XRL.

Uczestnicy otrzymują

Materiały szkoleniowe w dedykowanych teczkach zawierające tekstowy opis najistotniejszych elementów szkolenia przyporządkowany do grafik slajdów prezentowanych uczestnikom w trakcie szkolenia. Dodatkowo uczestnicy otrzymują notesy formatu A5, długopisy oraz świadectwa imienne uczestnictwa w szkoleniu. Pakiet materiałów szkoleniowych jest wysyłany przesyłką kurierską przed szkoleniem na adres organizatora szkolenia.

Koszty szkolenia

Honorarium za przeprowadzenie szkolenie wynosi 397 zł od jednego uczestnika, przy czym minimalna liczba uczestników wynosi 12 osób. Dodatkowo organizator pokrywa koszty związane z wynajmem oraz wyposażeniem sali, noclegiem trenera oraz serwisem kawowym i lunchem oferowanym uczestnikom w trakcie szkolenia. Termin płatności wynosi 7 dni na podstawie faktury z zerową stawką VAT wystawianej przez Fundację Hinc Sapientia.