Warsztaty medytacyjne

Warsztaty medytacyjne przeznaczone są dla osób chcących rozpocząć przygodę z medytacją traktowaną jako narzędzie pracy ze sobą, nie związane z jakąkolwiek religią czy systemem wierzeń.

Techniki uważności stały się dzisiaj niezbędną umiejętnością. Życie we współczesnym świecie, pełne pośpiechu i chaosu, na każdym kroku generuje stresory, każe nam podejmować trudne zadanie zarządzania własnymi emocjami i nieustannie zajmuje nasz umysł myśleniem o tym, co było i co będzie. Dzisiaj też – jak nigdy wcześniej – potrzebujemy skutecznych sposobów nie tyle na wyłączenie tej szarpaniny, ile na umiejętność takiej egzystencji, by kołowrót strachu, emocji, wspomnień i planów nie odbierał nam przyjemności z uczestniczenia w chwili obecnej.
To trudne i łatwe zarazem.

Trudne, bo cały nasz system edukacyjny skrzętnie omija kształcenie uważności, bycia obecnym tu i teraz oraz świadomym tego, co się dzieje zarówno w naszym wnętrzu, jak i dookoła, w chwili obecnej. Zaś łatwe, bo tak naprawdę uważność to naturalny stan naszego umysłu. Coś, czego w zasadzie nie trzeba się uczyć. Wystarczy sobie przypomnieć, że potrafimy być spełnieni, radośni, spokojni, szczęśliwi tu i teraz. Po prostu! Podczas warsztatu mówimy o tym, czym jest mindfulness, jak ćwiczyć uważność na co dzień i jakich technik używać, by utrzymać ten stan jak najdłużej.

Wprowadzenie do medytacji

Warsztat dla początkujących, podczas którego uczymy podstaw medytacji, prezentujemy rozmaite techniki i tradycje medytacyjne z całego świata. Uczestniczy nauczą się także technik oddechowych, relaksacyjnych oraz koncentracji,  by samodzielnie móc korzystać z tych prostych i użytecznych narzędzi pracy nad sobą. Warsztat ma świecki charakter, reprezentuje różne ścieżki duchowego rozwoju, jednak nie faworyzuje żadnej z nich.

Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Zakres tematyczny warsztatu:
– czym są medytacja i mindfulness, czym różnią się od innych narzędzi pracy z umysłem
– wpływ medytacji na zdrowie psychiczne i fizyczne
– praca z emocjami – zagadnienia inteligencji emocjonalnej w połączeniu z technikami uważności
– praca z ego i „wędrującym umysłem”
– praktyka koncentracji
– praktyka relaksacji
– techniki oddechowe: jak prawidłowo oddychać, rodzaje oddechów
– przygotowanie do medytacji – pozycja, miejsce, czas itp.
– podstawowe rodzaje i techniki medytacji
 koncert na gongach „Sonic therapy”.

Medytacja. Sposób na lepsze życie

Warsztat skierowany jest do osób, które wzięły udział we „Wprowadzeniu do medytacji” lub znają podstawowe zasady praktyki medytacyjnej. Podczas warsztatu prezentujemy medytacje z całego świata, które pomogą radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Służą zarówno uspokojeniu pracy umysłu, pozbyciu się emocjonalnych blokad, jak również regulacji prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Techniki uważności i mindfulness można z powodzeniem wykorzystywać w radzeniu sobie ze stresem, w pokonywaniu przeciwności oraz wyraźniej poprawy samopoczucia. Praktykowane regularnie wpływają jakość naszego życia, na relacje z innymi ludźmi, a także na stosunek do siebie i świata. Stajemy się spokojniejsi, zbalansowani, nabywamy także zdrowego dystansu do rzeczywistości, co pozwala na lepsze funkcjonowanie w w życiu prywatnym, jak i zawodowym.
Wszystkie proponowane przez nas praktyki mają świecki charakter, nie są związane z żadnym wyznaniem ani religią. Może wziąć w nich udział każdy, bez względu na światopogląd i wyznawane wartości.

Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Zakres tematyczny warsztatu:
– praca z oddechem: oczyszczający, równoważący, synchronizujący półkule mózgowe
– medytacje uzdrawiające ciało i umysł
– medytacje pozwalające na poprawę relacji
– medytacje oczyszczające
– medytacje uwalniające
– medytacje pozwalające na zmianę negatywnych przekonań
– medytacje wdzięczności
– medytacje pozytywnych i negatywnych emocji
– koncert na gongach „Sonic therapy