Warsztaty medytacyjne

Warsztaty medytacyjne przeznaczone są dla osób chcących rozpocząć przygodę z medytacją traktowaną jako narzędzie pracy ze sobą, nie związane z jakąkolwiek religią czy systemem wierzeń.

Techniki uważności stały się dzisiaj niezbędną umiejętnością. Życie we współczesnym świecie, pełne pośpiechu i chaosu, na każdym kroku generuje stresory, każe nam podejmować trudne zadanie zarządzania własnymi emocjami i nieustannie zajmuje nasz umysł myśleniem o tym, co było i co będzie. Dzisiaj też – jak nigdy wcześniej – potrzebujemy skutecznych sposobów nie tyle na wyłączenie tej szarpaniny, ile na umiejętność takiej egzystencji, by kołowrót strachu, emocji, wspomnień i planów nie odbierał nam przyjemności z uczestniczenia w chwili obecnej.
To trudne i łatwe zarazem.
Trudne, bo cały nasz system edukacyjny skrzętnie omija kształcenie uważności, bycia obecnym tu i teraz oraz świadomym tego, co się dzieje zarówno w naszym wnętrzu, jak i dookoła, w chwili obecnej. Zaś łatwe, bo tak naprawdę uważność to naturalny stan naszego umysłu. Coś, czego w zasadzie nie trzeba się uczyć. Wystarczy sobie przypomnieć, że potrafimy być spełnieni, radośni, spokojni, szczęśliwi tu i teraz. Po prostu! Podczas warsztatu mówimy o tym, czym jest mindfulness, jak ćwiczyć uważność na co dzień i jakich technik używać, by utrzymać ten stan jak najdłużej.

Wprowadzenie do medytacji

Całodzienny warsztat dla początkujących, podczas którego uczymy podstaw medytacji, prezentujemy rozmaite techniki i tradycje medytacyjne z całego świata. Uczestniczy nauczą się także technik oddechowych, relaksacyjnych oraz koncentracji,  by samodzielnie móc korzystać z tych prostych i użytecznych narzędzi pracy nad sobą. Warsztat ma świecki charakter, reprezentuje różne ścieżki duchowego rozwoju, jednak nie faworyzuje żadnej z nich.
Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Konsultacje  indywidualne

Indywidualne sesje medytacyjne dostosowane do potrzeb i stopnia zaawansowania praktykujących. W trakcie  spotkania można porozmawiać z doświadczonym nauczycielem, rozwiać wątpliwości i znaleźć najlepszą dla siebie ścieżkę praktyki.
Sesja trwa do 3 godzin. Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Sesje medytacyjne dla grup

Oferta sesji medytacyjnych powstała z myślą o zorganizowanych grupach – pracownikach firm, organizacji, instytucji czy placówek edukacyjnych. Sesje odbywają się z częstotliwością uzgodnioną przez firmę i nauczyciela medytacji, najlepiej w regularnych, przynajmniej cotygodniowych sekwencjach. Jedna sesja trwa do półtorej godziny.
Zaleca się, by wstępem do regularnych sesji medytacyjnych grupy był jej udział w warsztacie medytacyjnym.