Warsztaty medytacyjne

Warsztaty medytacyjne przeznaczone są dla osób chcących rozpocząć przygodę z medytacją traktowaną jako narzędzie pracy ze sobą, nie związane z jakąkolwiek religią czy systemem wierzeń.

Techniki uważności stały się dzisiaj niezbędną umiejętnością. Życie we współczesnym świecie, pełne pośpiechu i chaosu, na każdym kroku generuje stresory, każe nam podejmować trudne zadanie zarządzania własnymi emocjami i nieustannie zajmuje nasz umysł myśleniem o tym, co było i co będzie. Dzisiaj też – jak nigdy wcześniej – potrzebujemy skutecznych sposobów nie tyle na wyłączenie tej szarpaniny, ile na umiejętność takiej egzystencji, by kołowrót strachu, emocji, wspomnień i planów nie odbierał nam przyjemności z uczestniczenia w chwili obecnej.
To trudne i łatwe zarazem.

Trudne, bo cały nasz system edukacyjny skrzętnie omija kształcenie uważności, bycia obecnym tu i teraz oraz świadomym tego, co się dzieje zarówno w naszym wnętrzu, jak i dookoła, w chwili obecnej. Zaś łatwe, bo tak naprawdę uważność to naturalny stan naszego umysłu. Coś, czego w zasadzie nie trzeba się uczyć. Wystarczy sobie przypomnieć, że potrafimy być spełnieni, radośni, spokojni, szczęśliwi tu i teraz. Po prostu! Podczas warsztatu mówimy o tym, czym jest mindfulness, jak ćwiczyć uważność na co dzień i jakich technik używać, by utrzymać ten stan jak najdłużej.

Wprowadzenie do medytacji

Warsztat dla początkujących, podczas którego uczymy podstaw medytacji, prezentujemy rozmaite techniki i tradycje medytacyjne z całego świata. Uczestniczy nauczą się także technik oddechowych, relaksacyjnych oraz koncentracji,  by samodzielnie móc korzystać z tych prostych i użytecznych narzędzi pracy nad sobą. Warsztat ma świecki charakter, reprezentuje różne ścieżki duchowego rozwoju, jednak nie faworyzuje żadnej z nich.

Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Zakres tematyczny warsztatu:
– czym są medytacja i mindfulness, czym różnią się od innych narzędzi pracy z umysłem
– wpływ medytacji na zdrowie psychiczne i fizyczne
– praca z emocjami – zagadnienia inteligencji emocjonalnej w połączeniu z technikami uważności
– praca z ego i „wędrującym umysłem”
– praktyka koncentracji
– praktyka relaksacji
– techniki oddechowe: jak prawidłowo oddychać, rodzaje oddechów
– przygotowanie do medytacji – pozycja, miejsce, czas itp.

Medytacja. Sposób na lepsze życie

Warsztat skierowany jest do osób, które wzięły udział we „Wprowadzeniu do medytacji” lub znają podstawowe zasady praktyki medytacyjnej. Podczas warsztatu prezentujemy medytacje z całego świata, które pomogą radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Służą zarówno uspokojeniu pracy umysłu, pozbyciu się emocjonalnych blokad, jak również regulacji prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Techniki uważności i mindfulness można z powodzeniem wykorzystywać w radzeniu sobie ze stresem, w pokonywaniu przeciwności oraz wyraźniej poprawy samopoczucia. Praktykowane regularnie wpływają jakość naszego życia, na relacje z innymi ludźmi, a także na stosunek do siebie i świata. Stajemy się spokojniejsi, zbalansowani, nabywamy także zdrowego dystansu do rzeczywistości, co pozwala na lepsze funkcjonowanie w w życiu prywatnym, jak i zawodowym.
Wszystkie proponowane przez nas praktyki mają świecki charakter, nie są związane z żadnym wyznaniem ani religią. Może wziąć w nich udział każdy, bez względu na światopogląd i wyznawane wartości.

Zapewniamy maty, koce i poduszki do medytacji.

Zakres tematyczny warsztatu:
– praca z oddechem
– medytacje pozwalające na poprawę relacji
– medytacje oczyszczające
– medytacje uwalniające
– medytacje pozwalające na zmianę negatywnych przekonań
– medytacje wdzięczności
– praca z emocjami