2022.12.03 Akademia Terapii Transpersonalnej – oś ról

Praca na osi ról

Jarosław Gibas i Agnieszka Janowska

03.12.2022

Centrum Biznesowo – Konferencyjne „Ogrodowa 58”
ul. Ogrodowa 58
sala „Londyn”

OŚ RÓL

Oś ta dedykowana jest naszym rolom, które zgodnie z teorią Goffmana odgrywamy nieustannie, ilekroć ktoś nas obserwuje. Wówczas, z lepszym lub gorszym skutkiem, odtwarzamy rolę prezesa, ojca, managera, żony, szefowej czy matki. I właśnie na tej płaszczyźnie zachodzi najwięcej konfliktów, ponieważ poszczególne osobowości mają określone wartości, potrzeby, obowiązki i prawa. Rozwiązanie takiego konfliktu możliwe jest wyłącznie wówczas, gdy potrafimy spojrzeć na tworzone w ten sposób osobowości bez identyfikacji z jakąkolwiek z nich. Z poziomu transpersonalnego, bezstronnego moderatora, jesteśmy zdolni do zawarcia kompromisu, dzięki któremu zaczną być respektowane odpowiednie wartości, potrzeby, realizowane obowiązki i przyznawane nagrody. Kluczem jednak jest bezstronność, bez której któraś z osobowości zawsze będzie dążyła do przejęcia kontroli nad całym systemem. A to nigdy nie wróży niczego dobrego.