Warsztat „Wprowadzenie do medytacji świeckiej”, 26.10.br., Katowice

Warsztat „Wprowadzenie do medytacji świeckiej”

Dorota Mrówka i Jarosław Gibas

26.10. 2019 r.
godz. 10.00-17.30

Park Przemysłowo-Technologiczny Revita Park
ul. Żelazna 17
sala B 28
Katowice

Medytacja na początku wydaje się czymś tajemniczym, czymś trudnym i wymagającym. Najczęściej nie wiemy jak się za nią zabrać, chociaż czytaliśmy sporo na ten temat, a czasami nawet próbowaliśmy praktykować w domowym zaciszu. Z różnymi efektami. To naturalne, większość z nas przechodziła przez ten etap. Aby jednak medytacja przyniosła pozytywne efekty, warto się nauczyć technik, które ułatwią nam zadanie.

Jeśli zatem chcesz spróbować, chcesz zacząć przygodę z medytacją, ale nie wiesz jak się za to zabrać, zapraszamy na całodniowy, kameralny warsztat medytacyjny, na którym poznasz podstawowe techniki relaksacji, koncentracji oraz medytacji. Wszystkie proponowane przez nas praktyki mają świecki charakter, nie są związane z żadnym wyznaniem ani religią. Może wziąć w nich udział każdy, bez względu na światopogląd i wyznawane wartości.

Medytacja jest jednym z najbardziej skutecznych metod pracy z własnym umysłem oraz doskonałym sposobem rozwoju osobistego. Pomaga radzić sobie ze stresem, lepiej rozwiązywać problemy, poprawia samopoczucie, pamięć i zdolności kognitywne. Badania naukowe potwierdzają też, że ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. A co najważniejsze – pierwsze efekty pojawiają się już po 8 tygodniach regularnej praktyki. Tylko tyle…

Podczas warsztatu nauczysz się m.in.:
– jak prawidłowo oddychać,
– jak nawiązać lepszy kontakt ze swoim ciałem i umysłem,
– jak wygląda prawidłowa pozycja medytacyjna,
– jak poradzić sobie z natrętnymi myślami i męczącymi emocjami,
– poznasz różne techniki medytacyjne, aby wybrać najlepszą dla siebie ścieżkę wewnętrznego rozwoju.

Warsztat kończy się koncertem na gongach „Sonic therapy”.

Dorota Mrówka
– z wykształcenia teatrolog, przez wiele lat dziennikarz prasy codziennej i mediów elektronicznych. Eksploruje filozofię Dalekiego Wschodu, starając się przełożyć ich nauki na realia współczesnego świata. Prowadzi warsztaty mindfulness – kolekcjonuje i wykorzystuje praktyki medytacyjne z najdalszych zakątków świata.
Jest autorką książek: „Joga bez napinki” (Sensus 2016), „Odczarować medytację” (Sensus 2017), „Medytacja dla zabieganych” (Sensus 2019).
Prowadzi bloga zyciebeznapinki.pl
www.dorotamrowka.com

Jarosław Gibas – socjolog, były dziennikarz i publicysta, obecnie nauczyciel. Prowadzi szkolenia i wykłady z zakresu inteligencji duchowej i emocjonalnej oraz mindfulness. Autor kilku książek obejmujących szeroko rozumianą tematykę rozwoju osobowości, zarządzania emocjami oraz psychologii transpersonalnej. Napisał m. in. „Pokonaj stres z Kaizen” (Sensus 2013), „Życie. Następny poziom. Coaching transpersonalny” (OnePress 2015), „Motocyklizm. Droga do mindfulness” (Sensus 2016), „Alchemia duchowego rozwoju. Inteligencja duchowa dla zaawansowanych” (Sensus 2017 r.), „Święty spokój. Instrukcja obsługi emocji” (Sensus 2018 r.)
www.jaroslawgibas.com

Uczestniczy otrzymują:
* notatniki, długopisy
* bufet kawowy

Lunch we własnym zakresie.

Zapewniamy koce, maty i poduszki do medytacji. Prosimy uczestników o luźny, wygodny strój do praktyki oraz zabranie ze sobą dodatkowego koca, chusty, szala do przykrycia. Osoby, które nie są przyzwyczajone do siedzenia na poduszce, będą  miały do dyspozycji krzesła.

INFORMACJE I ZAPISY:
Magdalena Grządziel
magda@fundacjahs.org
Warunkiem rezerwacji miejsca na warsztacie jest wpłata zaliczki 100 zł lub całej kwoty. Po zaksięgowaniu środków na koncie organizatora  otrzymują Państwo mailem potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie. Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury za udział w warsztacie prosimy o zgłoszenie tego mailowo: biuro@fundacjahs.org