Szkolenia video – nowości na naszej platformie akademia.fundacjahs.org

Na naszej platformie szkoleniowej pojawiły dwa nowe szklenia: Wprowadzenie do kreatywności oraz ABC medytacji.

Kurs Wprowadzenie do kreatywności prezentuje podstawy pracy nad rozwojem własnej kreatywności i jest jedną z trzech jego planowanych części. Składa się z osiemnastu filmów, poświęconych podstawowym zagadnieniom związanym z kreatywnością. W ramach szkolenia dowiesz się m.in.:

• jak tworzyć sytuacje dramatyczne
  • jakie są typy konfliktów
  • jak wygląda tzw. podróż bohatera
  • jakie są zasady tworzenia dobrych scenariuszy
  • zasady erystyki
  • co to jest myślenie lateralne.

Kurs trwa ponad 3 godziny. Jego autorem jest ANDRZEJ TUZIAK – pisarz i scenarzysta, kolekcjoner piór wiecznych. Absolwent wydziału scenariuszowego PWSTFiTv w Łodzi. Członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich od roku 1990. Autor podręczników „Jak pisać scenariusze dla telewizji” – wydawca Ośrodek Szkolenia i Analiz Progr. TVP i „Kurs pisania scenariuszy filmowych” – Europejska Szkoła Kształcenia Korespondencyjnego.
W latach 1994-1996 prowadził wykłady i ćwiczenia na wydziale filologicznym Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach z zakresu scenariopisarstwa. W latach 2006 – 2015 prowadził w Centrum Sztuki Filmowej w Katowicach warsztaty scenariuszowe dla początkujących scenarzystów.

Więcej szczegółów na temat szkolenia oraz dwa darmowe odcinki znajdziesz tutaj: AKADEMIA

Szkolenie ABC medytacji skierowane jest do osób, które chciałyby rozpocząć praktykę medytacji, ale nie wiedzą jak się za to zabrać. Poznasz na nim podstawowe techniki relaksacyjne, zasady
prawidłowego oddychania, pozycje medytacyjne, a także kilka technik medytacji. Dowiesz się także jak medytacja wpływa na nasze zdrowie, na relacje z innymi, na obniżenie poziomu stresu oraz na poprawę samopoczucia i jakości życia.

Znajdziesz tu także informacje na temat:

• technik koncentracji
  • rodzajów medytacji
  • pracy z emocjami
  • wskazówki do samodzielnej praktyki
  • teksty medytacji

Wszystkie proponowane przez nas praktyki mają charakter świecki, nie są związane z żadną konkretną religią ani światopoglądem.

Szkolenie prowadzą: DOROTA MRÓWKA – autorka książek poświeconych medytacji („Odczarować medytację”, „Medytacja dla zabieganych”) oraz MAGDALENA GRZĄDZIEL – psycholog i terapeuta, która wykorzystuje techniki uważności do pracy z pacjentami.