Szkolenie „Zarządzanie emocjami”, 6.07.br., Katowice

ul. Żelazna 17
Katowice
sala C 04

Zarządzanie emocjami nie polega na tym, by je odrzucać i ich nie odczuwać. To, że się w nas pojawiają, to naturalny proces, na który najczęściej zresztą nie mamy wpływu. Złość, irytacja, lęk czy rozdrażnienie są stałym elementem gry zwanej życiem. Wszyscy ich doświadczamy i zagraża nam nie to, że się pojawiają, ale wyłącznie to, czy pozwolimy, aby przejęły nad nami kontrolę.

Zarządzanie emocjami to proces odzyskiwania kontroli nad własnym systemem emocjonalnym i jednocześnie zdobywanie umiejętności diagnozy oraz poskramiania emocji innych ludzi. Mamy prawo sobie z tym nie radzić, bo żaden oficjalny system edukacyjny nie wyposażył nas w takie umiejętności. Ale warto to zmienić.

Zarządzanie emocjami może w znacznym stopniu podnieść jakość naszego życia: prywatnego, zawodowego oraz relacyjnego. Korzyści z opanowania takich umiejętności są ogromne, co potwierdzają uczestnicy naszych szkoleń. Dlaczego zatem nie spróbować samemu jak to działa? Dlaczego nie skorzystać z tej wiedzy i nie ułatwić sobie życia?

Eksplorowanie świata emocji, zarówno własnych, jak i tych, którymi kierują się inni ludzie, może być fascynującą przygodą poznawania ukrytych, jakże jednak istotnych mechanizmów odpowiedzialnych za nasze reakcje, współdziałanie z innymi ludźmi oraz relacji, którą budujemy z samymi sobą.

Zakres tematyczny szkolenia:
I. Mechanizmy i źródła emocji
Z tego modułu dowiesz się w jaki sposób powstają emocje i dlaczego nasz emocjonalny system skłania nas do konkretnych zachowań i jak się przed nimi możemy ustrzec. Poznasz również zaskakujące atawizmy emocjonalne – źródła naszych podświadomych decyzji, których fundamentem stają się niekontrolowane emocje – oraz sposoby na to, jak sobie z nimi radzić.

II. Emocjonalne zachowania, komunikacja i procesy myślowe
Moduł ten wyposaży cię w umiejętności regulacji najczęściej pojawiających się emocji oraz prowokowanych nimi procesów myślowych. Dowiesz się w jaki sposób system emocjonalny wpływa na nasze społeczne role oraz budowanie relacji oraz poznasz narzędzia skutecznego rozwiązywania wielu relacyjnych problemów. Tutaj poznasz również proste i efektywne sposoby zmiany przekonań własnych i innych.

III. Zarządzanie emocjami
Tym razem wkroczysz w przestrzeń technik zarządzania emocjonalnym systemem i to zarówno w sytuacjach towarzyskich, czy prywatnych, jak i w kontekście zawodowym: budowania własnej kariery lub też zarządzania zespołem, rozwiązywania konfliktów oraz konstruktywnej współpracy. Dowiesz się dlaczego ludzie tak często poddają się emocjonalnym reakcjom i jak temu zaradzić.

IV. Emocje w dawnych tradycjach i systemach
Ostatni moduł został poświęcony praktycznym umiejętnościom i wiedzy, którą możemy zaczerpnąć z wielowiekowej tradycji religijnej lub filozoficznej najstarszych systemów, w których wypracowano wciąż aktualne sposoby radzenia sobie z emocjami. Tutaj okaże się jak wiele skutecznych i zarazem prostych narzędzi możemy zastosować we współczesnym świecie, by szybko i trwale móc zmienić jakość naszego emocjonalnego funkcjonowania.

Jarosław Gibas – socjolog, były dziennikarz i publicysta, obecnie nauczyciel. Prowadzi szkolenia i wykłady z zakresu inteligencji duchowej i emocjonalnej oraz mindfulness. Autor kilku książek obejmujących szeroko rozumianą tematykę rozwoju osobowości, zarządzania emocjami oraz psychologii transpersonalnej. Napisał m. in. „Pokonaj stres z Kaizen” (Sensus 2013), „Życie. Następny poziom. Coaching transpersonalny” (OnePress 2015), „Motocyklizm. Droga do mindfulness” (Sensus 2016), „Alchemia duchowego rozwoju. Inteligencja duchowa dla zaawansowanych” (Sensus 2017 r.)
www.jaroslawgibas.com

Uczestniczy otrzymują:
materiały szkoleniowe
* świadectwa uczestnictwa
* notatniki, długopisy
* bufet kawowy

Lunch we własnym zakresie.

INFORMACJE I ZAPISY:
Magdalena Grządziel
magda@fundacjahs.org

KOSZT:
397 zł

Wpłat można również dokonywać przelewem na konto Fundacji:
Fundacja Hinc Sapientia
Nr konta: 54 1140 2004 0000 3402 7687 5122
Tytuł przelewu: Imię i nazwisko, data i miejsce warsztatu
Warunkiem rezerwacji miejsca na warsztacie jest wpłata zaliczki 100 zł lub całej kwoty. Po zaksięgowaniu środków na koncie organizatora  otrzymują Państwo mailem potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie. Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury za udział w warsztacie prosimy o zgłoszenie tego mailowo: biuro@fundacjahs.org