Szkolenie „Zarządzanie emocjami”, 21.10.br., Katowice

Szkolenie „Inteligencja emocjonalna. Zarządzanie emocjami”

Jarosław Gibas i  Magdalena Grządziel

21.10.2018
godz. 10.00 – 17.30

Strefa Dobry Start
ul. Dyrekcyjna 4/2
Katowice

Korzystanie z własnego systemu emocjonalnego jest umiejętnością, którą dzisiaj przypisujemy do zasobów inteligencji emocjonalnej. Określa się tym mianem naszą zdolność do rozumienia i świadomego korzystania ze świata emocji, zdolność do zarządzania tym światem i czerpania z jego istnienia wszelkich korzyści, przy jednoczesnym ograniczaniu lub wyeliminowaniu wszelkich krzywd, które sobie wyrządzamy wraz z brakiem powyższych umiejętności.
Uznaje się, że inteligencja emocjonalna jest jedną z kluczowych umiejętności zarówno w biznesie, jak i życiu prywatnym. Odpowiada ona za budowanie relacji z innymi, tworzenie skutecznych zespołów, a także własny, harmonijny rozwój. Jednak co najważniejsze – nie jest zarezerwowana jedynie dla tych, którzy mają do niej wrodzony talent. Można się jej nauczyć. Dlatego też przygotowaliśmy całodniowe szkolenie z zakresu inteligencji emocjonalnej (EQ) oraz technik radzenia sobie z emocjami.

Zakres tematyczny szkolenia:
I. Mechanizmy i źródła emocji
Z tego modułu dowiesz się w jaki sposób powstają emocje i dlaczego nasz emocjonalny system skłania nas do konkretnych zachowań i jak się przed nimi możemy ustrzec. Poznasz również zaskakujące atawizmy emocjonalne – źródła naszych podświadomych decyzji, których fundamentem stają się niekontrolowane emocje – oraz sposoby na to, jak sobie z nimi radzić.

II. Emocjonalne zachowania, komunikacja i procesy myślowe
Moduł ten wyposaży cię w umiejętności regulacji najczęściej pojawiających się emocji oraz prowokowanych nimi procesów myślowych. Dowiesz się w jaki sposób system emocjonalny wpływa na nasze społeczne role oraz budowanie relacji oraz poznasz narzędzia skutecznego rozwiązywania wielu relacyjnych problemów. Tutaj poznasz również proste i efektywne sposoby zmiany przekonań własnych i innych.

III. Zarządzanie emocjami
Tym razem wkroczysz w przestrzeń technik zarządzania emocjonalnym systemem i to zarówno w sytuacjach towarzyskich, czy prywatnych, jak i w kontekście zawodowym: budowania własnej kariery lub też zarządzania zespołem, rozwiązywania konfliktów oraz konstruktywnej współpracy. Dowiesz się dlaczego ludzie tak często poddają się emocjonalnym reakcjom i jak temu zaradzić.

IV. Emocje w dawnych tradycjach i systemach
Ostatni moduł został poświęcony praktycznym umiejętnościom i wiedzy, którą możemy zaczerpnąć z wielowiekowej tradycji religijnej lub filozoficznej najstarszych systemów, w których wypracowano wciąż aktualne sposoby radzenia sobie z emocjami. Tutaj okaże się jak wiele skutecznych i zarazem prostych narzędzi możemy zastosować we współczesnym świecie, by szybko i trwale móc zmienić jakość naszego emocjonalnego funkcjonowania.

Jarosław Gibas – socjolog, były dziennikarz i publicysta, obecnie nauczyciel. Prowadzi szkolenia i wykłady z zakresu inteligencji duchowej i emocjonalnej oraz mindfulness. Autor kilku książek obejmujących szeroko rozumianą tematykę rozwoju osobowości, zarządzania emocjami oraz psychologii transpersonalnej. Napisał m. in. „Pokonaj stres z Kaizen” (Sensus 2013), „Życie. Następny poziom. Coaching transpersonalny” (OnePress 2015), „Motocyklizm. Droga do mindfulness” (Sensus 2016), „Alchemia duchowego rozwoju. Inteligencja duchowa dla zaawansowanych” (Sensus 2017 r.), „Święty spokój. Instrukcja obsługi emocji” (Sensus 2018 r.)
jaroslawgibas.com

Magdalena Grządziel – psycholog, psychoterapeuta w trakcie specjalizacji. Prowadzi terapie indywidualne w Poradni Zdrowia Psychicznego „Altermed” oraz w prywatnym gabinecie w Katowicach, współprowadziła terapie grupowe na Oddziale Dziennym Zaburzeń Nerwicowych w Katowicach. Stale poszerza swoją wiedzę i umiejętności poprzez udział w specjalistycznych kursach i szkoleniach – m.in dotyczących modeli psychoterapeutycznych, prowadzi bloga o tematyce związanej z psychologią.
Jest certyfikowanym specjalistą modelu transpersonalnego.
magdalenagrzadziel.pl

PLAN WARSZTATU:
Moduł 1: 10.00 – 11.30
Przerwa kawowa: 11.30 – 11.45
Moduł 2: 11.45 – 13.15
przerwa kawowa: 13.15 – 13.30
Moduł 3: 13.30 – 15.00
Przerwa na lunch: 15.00 – 16.00
Moduł 4: 16:00 – 17:30

Uczestniczy otrzymują:
materiały szkoleniowe
* świadectwa uczestnictwa
* notatniki, długopisy
* bufet kawowy

Lunch we własnym zakresie.

INFORMACJE I ZAPISY:
Magdalena Grządziel
magda@fundacjahs.org

KOSZT:
397 zł

Wpłat można również dokonywać przelewem na konto organizatora:
Fundacja Hinc Sapientia
Nr konta: 54 1140 2004 0000 3402 7687 5122
Tytuł przelewu: Imię i nazwisko, data i miejsce warsztatu
Warunkiem rezerwacji miejsca na warsztacie jest wpłata zaliczki 100 zł lub całej kwoty. Po zaksięgowaniu środków na koncie organizatora  otrzymują Państwo mailem potwierdzenie uczestnictwa w warsztacie. Osoby zainteresowane otrzymaniem faktury za udział w warsztacie prosimy o zgłoszenie tego mailowo.