Jarosław Gibas „Model transpersonalny. Podręcznik warsztatowy”

Z przyjemnością informujemy o najnowszej publikacji Instytutu Tathatā działającego przy Fundacji Hinc Sapientia – to książka Jarosława Gibasa „Model transpersonalny. Podręcznik warsztatowy”, zawierająca narzędzia pracy z obszaru modelu transpersonalnego. Skierowana jest do psychologów, coachów, psychoterapeutów, wszystkich, którzy chcą zgłębić transpersonalne techniki w pracy ze swoimi klientami, jak i do tych, którzy chcą skorzystać z idei transpersonalnej we własnym rozwoju.

Idea transpersonalna zakłada, że aktywność człowieka można postrzegać z perspektywy ponadosobowej (trans – poza, persona – osoba [łac.]), pod warunkiem, że jesteśmy w stanie używać tej perspektywy wraz z brakiem identyfikacji z ego. To identyczny mechanizm, w którym precyzyjnie i bez emocji dostrzegamy problemy  innych osób, a ich rozwiązanie jest dla nas jasne i oczywiste, podczas gdy z własnymi problemami nie radzimy sobie już tak łatwo.

Ten sposób postrzegania siebie jest nie tylko obecny w dokonaniach takich badaczy jak Assagioli, Maslow czy Whitmore, ale również w wielu systemach Wschodu, jak na przykład w Bön – powstałym w Tybecie, zanim jeszcze pojawił się tam buddyzm.

Obecnie narzędzia pochodzące z modelu transpersonalnego stają się przedmiotem zainteresowania coraz większej grupy psychologów, psychoterapeutów, jak również psychiatrów. Okazują się niezwykle skuteczne i przydatne wszędzie tam, gdzie chcemy pomóc drugiemu człowiekowi pokonać wiele problemów o psychologicznym podłożu. Narzędzia modelu transpersonalnego ułatwiają i przyspieszają to zadanie.

Premiera wydawnicza: 17 stycznia 2018 roku.

Książka jest dostępna w naszym sklepie w wersji papierowej, e-book i audiobook. SKLEP

Nota o autorze:

Jarosław Gibas – dawniej dziennikarz i publicysta, obecnie nauczyciel. Od lat prowadzi wykłady oraz autorskie szkolenia z obszarów inteligencji emocjonalnej (np. „EQ – zarządzanie emocjami”, „Zarządzanie stresem”), inteligencji duchowej (np. „Mindfulness”, „SQ – inteligencja duchowa”) oraz psychologii transpersonalnej (np. „Coaching transpersonalny”).
Jest autorem książek: „Alchemia duchowego rozwoju” Wydawnictwo OnePress 2017, „Komunikacja transpersonalna” Wydawnictwo Hinc Sapientia 2017, „Życie. Następny poziom. Coaching transpersonalny” Wydawnictwo OnePress 2015, „Pokonaj stres z Kaizen” Wydawnictwo Sensus 2014, „Schudnij z Kaizen” Wydawnictwo Sensus 2013.

Posiada certyfikat Matrik Proffessional Management Treiner of School of Matrik Menagement Treiners oraz Associate Certified Coach (ACC) International Coach Federation.
Więcej informacji: