projekty

Fundacja Hinc Sapientia realizuje swoje cele poprzez:

Instytut Tathata – wydawnictwo; ma na celu publikację książek, poradników itp. z zakresu inteligencji emocjonalnej i duchowej, a także nagrań audio/video, w tym także muzyki do medytacji i relaksacji.

Ośrodek Medytacji Świeckiej – zajmuje się popularyzacją oraz nauką technik mindfulness i medytacji, nie jest związany z żadną doktryną religijną i światopoglądową. W ramach OMŚ odbywają się warsztaty w kraju i za granicą.

Akademia Terapii Transpersonalnej – to jedyny w Polsce program szkoleniowy, uczący od podstaw narzędzi i technik transpersonalnych. Szkolenie adresowane jest do osób, chcących w skuteczny sposób pracować z klientami indywidualnymi, sportowcami, przedsiębiorcami, a także tych, którzy poszukują narzędzi do efektywnej pracy z samym sobą.

Platforma szkoleń video – szkolenia video z zakresu inteligencji emocjonalnej i duchowej, mindfulness, medytacji, a także szeroko rozumianego rozwoju wewnętrznego; dostępne są pod adresem: akademia.fundacjahs.org

PROJEKTY I REALIZACJE:

Produkcja edukacyjnych podcastów i filmów

Fundacja od 2017 roku produkuje cykl mini wykładów Jarosława Gibasa poświęconych inteligencji emocjonalnej i duchowej oraz psychosocjologii zmiany. W 2020 roku doszedł nowy cykl „Życie bez napinki” Doroty Mrówki poświęcony medytacji, mindfulness i redukcji stresu, a w 2021 rozpoczęliśmy produkcję kolejnego cyklu „Upraszczanie”, czyli podcastów Agnieszki Janowskiej poświęconych psychologii. Materiały publikowane są na  platformie You Tube (kanał FHS oraz kanały autorów).

Calm&relax

Projekt audio-video, na który składają się kompozycje oraz obrazy o charakterze relaksacyjnym. Godzinne nagrania przygotowane zostały w taki sposób, by skutecznie wyciszać i uspokajać, ułatwiać zasypianie oraz przywracać wewnętrzną równowagę.
W realizacji nagrań udział biorą: Dorota Mrówka oraz Jarosław Gibas. Nagrania publikowane są w platformie You Tube.

YO – Projekt Yo powstał jako rozwinięcie idei zawartej w książce Jarosława Gibasa „Mantra ciszy”, której badanie doprowadziło autora do odkrycia obecności mantry w wielu tradycjach i religiach na całym świecie. Wspólnie z zaproszonymi do projektu muzykami – Jolantą Literską i Andrzejem Ruskiem,  staraliśmy się połączyć starożytny język mantr z nowoczesnym dźwiękiem muzycznym, aby w pełni oddać energię i klimat przekazu mantrycznego. Strona projektu: YO

„Mantras from 7 sides of the world”

Pierwszą realizacją w ramach projektu YO jest płyta „Matras from 7 sides of the world”. Zawiera 7 oryginalnych mantr w nowoczesnych aranżacjach. Pochodzą z całego niemal świata – jest tu mantra buddyjska, hinduska, żydowska, słowiańska, celtycka, rdzennych ludów Ameryki Północnej oraz chrześcijańska. Dodatkowo powstał teledysk, który promuje płytę. W nagraniu płyty udział wzięli: Jola Literska, Jarosław Gibas, Andrzej Rusek. Autorem videoklipu jest Michał Kopaniszyn. Za stronę wizualną odpowiada Anna Kamieniak.

„Meditat’YO”

Druga płyta YO, poświęcona jest 7 czakrom związanym z tradycją jogi. Każdy utwór nawiązuje do charakteru konkretnej czakry, wykorzystuje również przypisaną jej mantrę. Kompozycje oraz samo wykonanie oddają dodatkowo cechy żywiołów, z którym związane są kolejne czakry.
Zapętlenie utworu pozwala na 20 minutową medytację, wspieraną odpowiednią częstotliwością dźwięku. W nagraniu płyty udział wzięli: Jolanta Literska oraz Jarosław Gibas. Za stronę wizualną odpowiada Anna Kamieniak

Dzień otwartych drzwi „Przestrzenie” 2019

Projekt pro bono mający na celu prezentację działań naszej fundacji. W programie całodziennej imprezy przeprowadziliśmy warsztaty medytacji, budowania relacji, pracy z głosem i emocjami, odbył się także wykład „Przestrzenie rozwoju” oraz koncert „Mantra chillout”.

Partnerzy projektu: Upraszczanie oraz Dom Kultury KADR w Warszawie.

Bezpłatny warsztat „Medytacja ponad dachami miasta”

2-godzinny warsztat na dachu DH „Supersam”. Medytacja ponad miastem, pod gołym niebem, w przestrzeni miasta. Skierowany do osób, które chcą nauczyć się medytować oraz tych, które chciałyby praktykować uważność ponad dachami, z cudowną panoramą Katowic w tle.
Współorganizatorami warsztatów są: Dom Handlowy „Supersam”, Calypso Fitness Katowice

Bezpłatne warsztaty medytacyjne dla pacjentów „Ciało – Umysł – Zdrowie”

Cykl 8 warsztatów medytacyjnych przeznaczony jest dla osób chcących poznać techniki medytacji oraz relaksacji, które pomogą im zarówno podczas walki z chorobą, jak i w późniejszej rekonwalescencji. Uczestnicy warsztatów uczą się technik mindfulness, oddechowych, relaksacyjnych oraz poprawiających koncentrację.

Dzień z medytacją

Projekt pro bono skierowany do wszystkich, którzy chcieliby dowiedzieć się czym jest medytacja oraz jakie korzyści z niej wynikają. Podczas całodziennej imprezy poznać można rozmaite techniki medytacyjne, ćwiczenia mindfulness, techniki oddechowe i relaksacyjne.

Książka  Jarosława Gibasa „Model transpersonalny. Podręcznik warsztatowy”

„Model transpersonalny. Podręcznik warsztatowy”  zawiera m.in. narzędzia pracy z obszaru modelu transpersonalnego. Skierowana jest do psychologów, coachów, psychoterapeutów, wszystkich, którzy chcą zgłębić transpersonalne techniki w pracy ze swoimi klientami, jak i do tych, którzy chcą skorzystać z idei transpersonalnej we własnym rozwoju. Premiera wydawnicza: 17 stycznia 2018 roku.